środa, 13 listopada 2013

Zupka!

Temat w wyzwaniu Uli jest dziś bardzo ciepły - zupełnie jak moja zupka z fasolki szparagowej:





Bardzo pyszna, bardzo prosta, bardzo szybka i... bardzo na studencką kieszeń ;-) Przepis pochodzi z książki Dania za 9,99:
Gotujemy w wywarze z kostki rosołowej 3-4 ziemniaki, oddzielnie gotujemy pół kilo fasolki szparagowej. Gdy fasolka jest miękka, a ziemniaki jeszcze nie do końca, odcedzamy fasolkę i przerzucamy ją do wywaru z ziemniakami. Gotujemy jeszcze jakieś dziesięć minut (do miękkości ziemniaków). Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową - u nas jeszcze maggi i trochę masełka. Na talerzu posypujemy zupkę posiekaną natką pietruszki. I gotowe!

Ściskam mocno ;-*

7 komentarzy:

  1. Za zupami nie przepadam, ale kolor ma zdecydowanie wiosenny :-) Trochę optymizmu w szary dzień.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż się głodna zrobiłam.........apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię fasolkę ale zupki takiej jeszcze nie jadłam. Czas spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja fasolkę uwielbiam, dlatego zupkę polecam jak najbardziej ;-)

      Usuń
  4. Wygląda super, ale to nie na moje standardy- mam tylko jeden garnek:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ugotuj w nim fasolkę, przerzuć do durszlaka, umyj garnek i zrób w nim wywar z ziemniakami, a potem dorzuć fasolkę :>

      Usuń
    2. Nie mam durszlaka...

      a tak w ogóle, to ostatnio zrobiłam zupę pomidorową- taką pyszną, prawdziwą. I pierwszą w nowym mieszkaniu. No... i jak to właśnie najczęściej bywa w momencie kulminacyjnym przedstawienia, przypomniałam sobie, że przecież nie mam głębokich talerzy, ani nawet miski. Całe szczęście, że ktoś w tym mieszkaniu zostawił chociaż jeden duży kubek (taki dzbanuszkowy)^^.

      Usuń

Każdy komentarz motywuje mnie do pracy! Dziękuję! :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...